Metaprogramma's

Vanmorgen een heerlijke wandeling gemaakt. De zon scheen en ik was de ochtend vrij. Een gemiste kans als ik deze niet zou benutten. Mijn gedachten even laten zakken, was de insteek. Ruimte maken in mijn hoofd en tegelijkertijd genieten van wat er voorbij komt. Onderweg even het mooie beeld vastleggen van de zon die over het water schijnt en loop daarna stevig door. Wat extra calorieën verbranden is dan ook mooi meegenomen.

Bij thuiskomst zag ik dat ik een oproep had gemist op de mobiel van mijn praktijk. Omdat dit nummer mij eerder gebeld had besloot ik terug te bellen. “Hallo met Tim D…” hoor ik aan de andere kant. “Ik wil graag een afspraak met U maken. Ik werk voor een Online marketingbureau MKB….” Bla bla bla. Het klonk te mooi om waar te zijn, en toch was ik erin getrapt om een afspraak te maken. “Dom” hoor ik je denken, “Daar trap je toch niet in?” Klopt, en geloof ik in het goede van mensen, en had ik een onderbuikgevoel. Maar omdat mijn praktijk belangrijk voor me is, wilde ik dat wel een kans geven… (Precies waar die mensen op inspelen natuurlijk😂) Ik blufte nog dat er iemand anders naast mij zou aansluiten tijdens de afspraak. 

Op het moment dat de afspraak was bevestigd en daarna ons telefoongesprek was afgerond ben ik meteen op LinkedIn gaan zoeken naar de naam Tim D… Voor een externe check van mijn stiekem weet ik het al wel. Mijn onderbuikgevoel werd bevestigd. Niets te vinden op linkedIn. Wel de naam maar geen marketing bureau. Oke Google…. Óók niet🙈

Ik besluit direct terug te bellen om de afspraak te annuleren. Een wat vreemde reactie, alsof Tim D… hier al veel ervaring in had, bevestigt mij opnieuw van deze vreemde praktijken. Nog geen minuut later word ik weer gebeld met bijna hetzelfde telefoonnummer, alleen de laatste 2 cijfers zijn anders… Zelfde verhaal, andere persoon.

Haha daar trap ik toch niet (weer) in🤣

 

Hoe doe jij dat, weten dat je juist goed of niet goed hebt gehandeld? 

Ken jij  jouw referentiekader filter, heb jij aan een eigen check voldoende of zoek je de bevestiging vooral bij de ander ter controle? Of misschien wel beide, eerst bij jezelf en daarna die externe check. Of juist wel andersom?

Ik ken deze heel goed, zoals ik hem vandaag ook weer deed. Eigenlijk weet en voel ik het wel maar check toch even ergens extern, of bij de ander voor de bevestiging. (En ergens raakt hij ook nog een Systemische laag maar daarover later meer, in een ander blog...)

In het verleden vond ik mijzelf heel ONZEKER of DOM omdat ik steeds die bevestiging zocht, tenminste die overtuiging had ik er overheen geplakt. En werd ik hierin steeds weer bevestigd, Zie je wel, Ik durf geen keuze te maken. Of Ik moet altijd navragen of ik het wel goed heb gedaan (En nu stiekem ook weer een beetje dom van mezelf dat ik hier in eerste instantie in ben getrapt)

 

Maar hé, wat een inspiratie heeft me dat ook weer gebracht om dit te gaan schrijven. Bedankt Tim D! Want zo zijn er nog veel meer filters in onze Metaprogramma’s; Is een denk, leer en Communicatie stijl. De "IK" laag in de emmer. Dus hoe iemand in een bepaalde context waarneemt, denkt en zich gedraagt. Ik zag bijvoorbeeld ook direct de overeenkomsten van de telefoonnummers, en daarna de verschillen. Ik heb ze ook even gecheckt ter controle, hahaha. En zo kan ik nog wel meer metaprogramma’s halen uit deze leerervaring. 

 

Door je eigen metaprogramma’s te kennen. Krijg je ook de mogelijkheid om hierin te veranderen als deze niet meer voor je werken. En de keuze om daar op een andere manier mee om te gaan. Voor mij was de bewustwording hiervan al zo helpend. Want het oordeel dat ik over mijzelf had, is helemaal niet meer de waarheid. En heeft er mede voor gezorgd dat ik mijn belemmerende overtuiging “Ik ben dom” om kon buigen naar een verruimende overtuiging “Ik ben wie ik ben” ♡  

 

Als jij nu denkt "Metaprogramma's, Waar heeft ze het over?!" Maar je bent toch nieuwsgierig, of ergens in geraakt. Neem gerust contact met me op. Zodat we kunnen kijken en onderzoeken hoe jouw metaprograma's voor je werken.

Je bent welkom!

 

PS. Ik heb mijn externe check bij het schrijven van dit stuk weer regelmatig toegepast😉


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.